lördag 24 januari 2015

ELIN 1 ÅR






Pojkarna ville såklart ge egna presenter.


Gabriel ritade en teckning till Elin.

Då har vi alltså en ettåring också.
Säger som alla andra; Herregud, vart tar tiden vägen!
Första halvåret ville jag inte riktigt att hon skulle bli större. Jag ville hålla fast i bebisen ett litet tag till. Men nu har jag liksom hunnit vänja mig. Hon är ju så underbar, så charmig, påhittig, klok, lekfull, uppmärksam, viljestark, social. Det märks att hon har två storebröder att se upp till & lära av.
Går gör hon sedan en månad tillbaka.
Hon gick några steg dagen före julafton, väl medvetna steg. Sedan tog det en vecka så gjorde hon inget annat. Varför krypa när man kan gå?
Pratar massor. Har sagt många ord men just nu ligger dom i vila medan hon testar massa nya läten.
Dansar.
Ja ni fattar...
SÅÅ älskad!
Och hon försökte faktiskt blåsa ut ljuset på tårtan. Vi lät henne testa då vi sett förut att hon kan blåsa.

Mer om hennes tårta kan ni se HÄR.

Och så lite bilder från året.
Sämre och färre bilder blir det på yrvädret.


På måndag fyller Fredric år så mer kalasande blir det!





Elins ettårstårta









Ett helt år har nu gått sedan vår lilla skrutta kom ut till oss!
Älskade goa ungen fick en så fantastiskt fin tyllklänning med rosor av sin yngre faster i julklapp och den var såklart en given ettårskalasklänning.
Jag tyckte det kunde vara kul att göra en matchande tårta.
Så här blev den.
Dock lite besviken på färgen.
Den var så himla lik alla gånger jag tittade men sedan verkar persikofärgen ha mognat igenom mer efterhand. Jag färgade pastan lite väl sent helt enkelt. Men som vanligt har jag inte så mycket tid till förfogande för sånt här så jag är toppennöjd ändå.

För att inte göra den allt för söt så blev det chokladmousse och blåbärsgrädde som fyllning.
Elin år den med god aptit!

Jag har äntligen köpt mig ett par nya springformar från panduro i mindre storlekar. Perfekt då vår släkt inte är några storätare i tårtor och jag slipper ständigt göra för stora bottnar att skära till.
Jag köpte en 18 cm och en 12 cm form.
Till botten gjorde jag återigen Roy Fares recept och en sats blev perfekt i dessa två. Dock är den lilla formen låg så där får man sätta fast ett bakplåtspapper runt kanten för extra höjd.

Den här gången köpte jag ProGel pastafärg och färgade med. Den var helt fantastiskt dryg och gav mycket färg. Tips! Jag handlade min hos tantfondant.


TÅRTBOTTEN

50 g smör
180 g vetemjöl (3 dl)
12 g bakpulver (2,5 tsk)
30 g kakao (0,75 dl)
170 g ägg (3)
250 g strösocker (2,75 dl)
150 g mjölk (1,5 dl)
1 apelsin, rivet skal

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en rund bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter.
Smält smöret och sikta samman mjöl, bakpulver och kakao i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Blanda ner lite i taget av de torra ingredienserna tillsammans med mjölken och apelsinskalet.
Vänd runt till en slät smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter, tills kakan är genomgräddad.

CHOKLADMOUSSE
2 dl vispgrädde
120 g mjölkchoklad

Bryt/hacka chokladen i mindre bitar och lägg dom i en kastrull.
Häll på grädden och smält samman på svag värme under omrörning då och då. Det ska inte koka. Ställ i kyl och låt bli kallt. Gärna över natten. Har du bråttom kan du ställa i frysen och röra i den då och då. När den är ordentligt kall vispar du upp den till lagom fluffig konsistens.

BLÅBÄRSGRÄDDE
2,5 dl vispgrädde
ca 1 dl frysta blåbär (fungerar såklart med färska också)
1 msk vaniljkrämspulver

Häll upp de frysta blåbären på ett fat och strö vaniljkrämspulvret över och låt tina lite lätt.
Vispa grädden och vänd ner blåbären och vispa lite till.

ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM
100 g äggvita
150 g strösocker
40 g vatten
225 g smör
1-2 msk vaniljsocker

Mät upp äggvita i en fettfri bunke, gärna rostfri.
Mät upp socker och vatten i en kastrull.
Skär smöret i små kuber.
Koka upp sockerlagen till 118 grader. Vispa under tiden upp äggvitan till ett skum.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning.
Fortsätt vispa marängen kraftigt tills den blivit sval och tjocknat. Tar minst 5 minuter.
Fortsätt vispa och tillsätt smöret i omgångar samt vaniljsockret.
När allt smör är i kan det se ut som den skär sig en sväng men fortsätt bara vispa så går den strax ihop till en fin smörkräm.




tisdag 20 januari 2015

Sagohelg i Sälen

Den enda bilden jag tog. Vid pausen i Lindalen. Visst är det vackert men inte på långa vägar i närheten av allt vackert vi fick se.


Som ni säkert redan vet så har jag påbörjat min resa att genomföra en halvklassiker.
Halvvasan är andra delen ut.
Det är inte långt kvar nu.
Det är inte heller långt kvar tills jag ska åka stafettvasan med jobbet.


I helgen har jag varit till sälen med ett gäng arbetskamrater.
Vi var några som åkte redan efter lunch på fredagen.
Kom upp och gav oss ut i elljusspåret.
Det var skitdåliga spår rent ut sagt.
Obefintligt på många ställen och väldigt isigt.
Guppiga & vingliga.
Ja, skit som sagt men balansträning fick jag!
Jag hade åkt två gånger innan på vardera 7,6 km.
Har varit iväg till Kalhyttan och åkt i deras fina spår då.

Det blev två varv i elljusspåret för min del.
Direkt livsfarligt för en bambi som mig men det botade åtminstone värsta backrädslan.
Jag drog mig nog säkert 15 gånger på de 11 kilometrarna.
Svanskotan var den värsta smällen. Jag har väldigt ont än.
Massor av blåmärken på benen har jag, något på armen men den ömma näsan har gått över!

På lördagen var det dags igen.
Kalven runt plus någon mer sväng var det så totalt blev det 18 km för mig den dagen.
Banan började väldigt flackt och jobbigt.
Jag var trött och mör sedan kvällens åkning och hade(har) dessutom nåt virus i kroppen som tynger ordentligt.
Efter ett litet tag blir banan mer naturskön och lite kuperad.
Solen börjar gå upp.
Det är helt sagolikt vackert. Går inte att beskriva med ord.
Vattendragen hade inte frusit. Snön hade drivit fram till kanten av vattendragen och bildade en läcker kontrast. Granarna tyngdes ner av snön och stod som strutar.
Det var så vackert att jag ville stanna tiden för en stund.
Tänk att kunna få bo så där under vinterhalvåret!
Efter kanske 5 km kom vi fram till en värmestuga.
Lindalen.
Så himla mysig med servering.
En kopp varm choklad gjorde gott åt den svidande halsen och en solbulle till kroppen.
Färden fortsatte vidare.
Det var riktigt tufft att komma igång igen.
Spåret var jättefint, dock väldigt lite glid, på gott och ont. Flåset fick sig en match och stakningen med frånskjut blev lättare att öva än på "isbanan".
Framme i Hundfjället fick vi gulaschsoppa och grillad hamburgare med bröd.
Där hann vi bli kalla, en del avbröt för andra aktiviteter och resten fortsatte åka längd ett tag till.

Väl tillbaka i stugan var det riktigt skönt med en dusch och lite vila.
På kvällen väntade en överraskning.
Vi fick åka skotertaxi upp till Toppstugan Lyktan på Hundfjället.
Det var stjärnklart.
Vi blev bjudna på god middag!

Igår var det hemfärdsdagen men först skulle en till längdtur hinnas med.
Det var en kall dag med -15 grader.
Friskt!
Och ordentligt med sol blev det också.
Den här dagen blev det en sväng runt Myrflodammen, en sträcka på 13 km.
Jag var så galet trött i exakt hela kroppen från första stund.
Det var verkligen en kamp, ville bara lägga mig ner och gråta en skvätt, haha.
Trots slitet så var det verkligen värt det för det var verkligen som att få åka igenom en saga igen, en solig saga. Extremt vackert. Temperaturen steg ganska fort med tack vare solen.
Den tuffa rundan avslutades med en riktig fartfläkt.
Det gick så galet fort, vet inte ens om jag vågat cykla så fort, eller så är det bara så olika känsla men hur som helst så gick det sjukt fort och jag vågade. Nästan. Slängde mig halvvägs ner en gång när Annika började bromsa och jag inte kunde/vågade bromsa och valde att slänga mig istället.
Upp igen och startade om och hann få upp farten rejält igen.
Längst ner avslutades backen med en skarp kurva som jag inte kunde se om det fanns spår i. Det fick helt enkelt bära eller brista men det bar längs spåret som fanns!

Jag funderar ibland på om jag inte borde ha hjälm på mig när jag åker.


Det var en fantastisk helg och vi blev väldigt bortskämda av våra chefer.
Och jag har blivit en bättre skidåkare med numer närmre 6 mils erfarenhet!





fredag 16 januari 2015

Teapot cake














Mamma fyller 50 år på söndag och då vill jag ge henne en tårta. Dock får hon den redan idag.
Jag tänkte att en romantisk tekanna i vitaste vitt kunde passa.
Med lite tid som vanligt gjorde jag det så enkelt som möjligt för mig.

Jag började med att göra en sats av den HÄR chokladtårtbotten.
Sedan bredde jag på ett lager nutella.
Till nästa lager hade jag kokat kolasås. Till det använder jag mitt kolarecept med avslutar koktiden lite tidigare. HÄR har du det receptet.
Kolan toppade jag med skalade rostade hasselnötter som jag skar i mindre bitar.
Sedan spacklade jag den med italiensk marängsmörkräm. Receptet HÄR, dock hade jag vanligt smör.

Sedan täckte jag den med sugerpaste från Fun Cakes. Det var nytt för mig men inte sista gången, helt underbar att jobba med!

Tekannan gjorde jag av rice crisp treat som du hittar recept på HÄR.
Sedan formade jag bara till den med blöta händer till önskad form. Låt stelna.
Måtta upp övriga tillbehör.
Sedan täckte jag kannan med sockerpasta. Jag blötade lätt med vatten först på rice crispen så det fastnar ordentligt.



Har lite bråttom så det blir ett halvtaskigt inlägg, kan komplettera senare om intresse finns. Så ställ frågor i kommentarsfältet så svarar jag sen.
Jag ska strax iväg till fjällen på längdåkningsträningshelg!
Hoppas bara jag inte kommer må sämre, känner mig lite risig nu och ungarna är sjuka.


Ha en fin helg!





fredag 9 januari 2015

Gårdagens fynd





Jag har nyligen åkt totalt 124 mil för att köpa mig ett par gamla klädskåp, ena gången till Traryd och andra gången till Ekerö.
Lite smått galet men vet man vad man vill ha så får man se till att fixa det!
Ni ska få se dom.
Det ena har jag visat på instagram redan.
lenaalmstedt heter jag där.

Men så är det det där med förvaringsutrymme.
När vi byggde ut sovrummet var vi säkra på att vi skulle köpa ikeagarderober som man kan välja dörr på och välja inredning invändigt för optimal förvaring. Äntligen perfekt förvaring såg vi fram emot. Men för det första så var det bara en lucka vi tyckte var fin till oss och den var väldigt lik köksluckorna så det gick bort. För det andra så kändes det bara så fel att ställa in så nya perfekta garderober i den gammaldags miljön.
Så gamla opraktiska klädskåp fick det bli ändå.
Jag saknar i och med det lite utrymme och började spåna på en skänk med dörrar att ha som extra förvaringsyta.

Idag gick jag en powerwalk och tog ett stopp på Mulles loppis möbelbutik.
Premiärbesök där för mig.
Och där stod den, lite till höger mitt i mittengången.
Som ställd där för att jag skulle ramla på den.
Så ja, den blev det.
Idag ska vi hämta den sen är det projekt skrapa, slipa, tvätta, måla, måla, måla, måla som gäller.

Ett par nattduksbord blev det med men jag är inte övertygad om att jag kommer vilja ha dom. Jag gillar ju mitt så himla mycket men vi hittar ju aldrig något liknande till Fredric.

Och en lampa blev det med som även den ska målas om!

Ja jag vet inte hur vi lyckas samla på oss så många nya projekt, ständigt...





torsdag 8 januari 2015

Julrester del 2



Det tog visst sin lilla tid för mig att ta mig tiden att skriva det här inlägget.
Men det gör nog inte så mycket för grönkålen är nog fin fortfarande kan jag gissa. Den håller sig otroligt bra.
Jag testade att göra en grönkålspaj på resterna vi hade kvar från jul.
Den blev överraskande god så nu hoppas jag få tag på grönkål året runt. Annars finns det väl fryst att använda. Men jag tycker verkligen inte så värst mycket om frysta grönsaker. Färska är såå många gånger godare!
Receptet hittade jag på arla.se
Jag hade dock bara hälften av grönkålen. I receptet nedan ser ni hur jag gjorde och vilka mängder jag använde.


GRÖNKÅLSPAJ

8 PORT.

PAJDEG:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
250 g grönkål
0,5 dl mandelspån
2 dl riven ost
2 dl grädde
3 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Repa och tvätta grönkålen, koka den mjuk i saltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vätskan och låt kålen svalna lite.
Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Krama resterande vätska ur grönkålen och hacka den.
Lägg kål, mandel och ost i pajskalet.
Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över kålen.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Kan absolut ätas som den är, säkert både varm och kall.
Vi åt den varm med räkor som legat i lag till. Det var supergott.
Kan tänka mig att den är god att servera varm, toppad med krämig fetaost!


Våga testa den här nu.
Den var verkligen oväntat god.





fredag 2 januari 2015

Julrester del 1




Så här i jultider blir det gärna en del rester.
Vi hade kvar en del julskinka när vi tröttnat på att göra skinkmackor.
Dessutom hade vi kvar en stor gryta med makaroner, paprikor som var på god väg att ge upp och massor med grädde med kort datum på grund av kollmiss i kylskåpet.
Så vi bestämde att göra en gratäng av det.
Den funkar ju såklart att göra när som helst med t ex kassler eller bacon, eller varför inte kyckling!



Makaronigratäng med julskinka

Ca 3-4 portioner färdigkokta makaroner
En påse riven ost (det brukar väl vara ca 140g i en vanlig storlek)
1 dl mjölk
3 dl grädde
En bit skinka
2 paprikor
lök (ta det du har eller gillar. Jag hade små röda och gula samt vitlök)
3 ägg
salt
peppar
fond du chef (sån där geleig sak)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform.
Häll i makaronerna. Hacka lökar, paprikor och skinka i små bitar. Strö det över makaronerna och blanda runt.
Vispa ihop äggen, grädden, mjölken och det mesta av osten. Vispa även ner fonden. Jag vispade ner den direkt men det var lite svårt att få den att fördela sig så jag rekommenderar att smälta den i en liten klick smör i en kastrull och sedan vispa ner den.
Krydda med salt, kanske en tesked, och lite peppar. Gott att krydda med lite cayennepeppar också.
Häll stanningen över makaroniblandningen och avsluta med resterande osten på toppen.
Grädda i ugnen i ca 40 minuter tills den "stannat" och fått fin färg.
Jag hade god hjälp av barnen att göra den här, det är inte så mycket som kan gå fel. Så låt barnen komma in i köket!





torsdag 1 januari 2015

Nyårsafton 2014-2015


Nyårsdukning pågår.

Personliga bordsplaceringar till alla av Gabriel.





Skåpet som skymtar borta i hörnet är det senaste inköpta klädskåpet som väntar på målning.

Gabriel hjälper gärna till.
Förrätt: Toast skagen av svärmor.

Varmrätt: Fylld kycklingfilé, potatisgratäng & bearnaise av svägerska.

Dessert: Chokladterrine av mig.





Semifinal i hockeyturneringen.






De senaste åren har vi firat nyår tillsammans med Fredrics föräldrar och storasyster med familj.
Vi får en rätt var i trerättersmenyn att bidra med.
Detta år gjorde vi desserten.
Hittade receptet på arla.se
Den var väldigt god. Och tacksamt att den inte innehåller så himla mycket socker.
Vi körde lite hockeyturnering på barnens julklapp också och det gick oväntat bra för mig, kom faktiskt trea!


RANDIG CHOKLADTERRINE, ROSTAD KRISP OCH VANILJKRÄM


TERRIN:

4,5 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
300 g ljus choklad
300 g vit choklad

ROSTAD KRISP:

0,5 dl hasselnötter
2 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
1 msk florsocker

VANILJKRÄM:

1 vaniljstång
1 dl smetana
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker

TILLBEHÖR:

Färsk frukt, bär
Citronmeliss
Avlång form ca 1,5 liter
Plastfolie

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT:

Lägg plastfolie i formen så den täcks ordentligt.
Hacka den mörka chokladen. Värm 2 dl av vispgrädden, ta av från plattan och rör ner chokladen tills den smält och smeten är jämn. Häll den i formen och låt stelna.

Hacka den ljusa chokladen och värm 1,5 dl av vispgrädden. Ta av från plattan och rör ner tills den smält och smeten är jämn. Häll i formen och låt stelna.

Hacka den vita chokladen och värm 1 dl av vispgrädden. Ta av från plattan och rör ner tills den smält och smeten är jämn. Häll i formen och låt stelna ordentligt, gärna över natten.

Rosta nötter och frön i stekpanna i ca 5 minuter. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dom med resten av ingredienserna till vaniljkrämen och vispa med elvisp till en fluffig konsistens.

Skär terrinen i skivor med en vass, varm kniv. Servera med bär, frukt, nötter, vaniljkräm och citronmeliss.

KOMMENTARER:

Jag hade bara några timmar på mig på kvällen att göra chokladdelarna till terrinen så jag ställde in den i frysen efter varje lager och varje timme gjorde jag nytt lager och hällde på sedan fick den stå över natten och stelna i frysen.
När jag skulle skiva den så var den väldigt hård och behövde stå ett par timmar i rumstemperatur innan den gick bra att skiva så låt den hellre stå i kylen över natten om du ska ha den snart.
Den här fungerar bra att frysa så den kan med fördel förberedas i god tid innan men tror ändå att den mår bäst av att tinas upp i kyl några timmar innan den ska skivas.
Mina skivor blev långt ifrån lika snygga som på arlas bild. Vet inte riktigt hur det gjort när de skurit för att få så perfekt släta skivor men men god var den iallafall.
På arlas recept ska man servera med färska hallon men jag valde blåbär, physalis och färska fikon. Det går såklart att variera i massor. En god hallonsås skulle säkert bli fin till också.
Vaniljsåsen använde jag fet creme fraiche till istället för smetana för det hittade jag inte i affären. Det gick väldigt bra det med.