fredag 2 januari 2015

Julrester del 1




Så här i jultider blir det gärna en del rester.
Vi hade kvar en del julskinka när vi tröttnat på att göra skinkmackor.
Dessutom hade vi kvar en stor gryta med makaroner, paprikor som var på god väg att ge upp och massor med grädde med kort datum på grund av kollmiss i kylskåpet.
Så vi bestämde att göra en gratäng av det.
Den funkar ju såklart att göra när som helst med t ex kassler eller bacon, eller varför inte kyckling!



Makaronigratäng med julskinka

Ca 3-4 portioner färdigkokta makaroner
En påse riven ost (det brukar väl vara ca 140g i en vanlig storlek)
1 dl mjölk
3 dl grädde
En bit skinka
2 paprikor
lök (ta det du har eller gillar. Jag hade små röda och gula samt vitlök)
3 ägg
salt
peppar
fond du chef (sån där geleig sak)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform.
Häll i makaronerna. Hacka lökar, paprikor och skinka i små bitar. Strö det över makaronerna och blanda runt.
Vispa ihop äggen, grädden, mjölken och det mesta av osten. Vispa även ner fonden. Jag vispade ner den direkt men det var lite svårt att få den att fördela sig så jag rekommenderar att smälta den i en liten klick smör i en kastrull och sedan vispa ner den.
Krydda med salt, kanske en tesked, och lite peppar. Gott att krydda med lite cayennepeppar också.
Häll stanningen över makaroniblandningen och avsluta med resterande osten på toppen.
Grädda i ugnen i ca 40 minuter tills den "stannat" och fått fin färg.
Jag hade god hjälp av barnen att göra den här, det är inte så mycket som kan gå fel. Så låt barnen komma in i köket!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar