torsdag 14 maj 2015

Nattbak











Nu har jag bakat det här brödet några gånger och känner mig numer nöjd och redo att dela med mig av receptet.
Ett enkelt bröd som får jäsa i kylskåpet över natten och behöver bara en knapp timme på sig på morgonen. Sedan är det bara att njuta av rykande färskt bröd.


NATTJÄST RÅGBRÖD
1 LIMPA

1 limpform
1 bakplåtspapper
25 g jäst
3 dl mjölk eller naturell yoghurt
1 tsk salt
2 msk olivolja
70 g mörk sirap (0,5 dl)
110 g grovt rågmjöl (2 dl) + ca 2 msk till garnering
360 g vetemjöl, gärna special (6 dl)

Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken/yoghurten på låg hastighet i en assistent.
Tillsätt saltet, olivoljan och sirapen.
Mät upp det grova mjölet och häll i först.
Mät upp vetemjölet, ungefär hälften i taget.
Öka hastigheten till medelhög och låt gå så ca 5 minuter.
Klä en limpform med bakplåtspapper under tiden.
Känn på degen, den ska vara riktigt elastisk och seg.
Klicka ut den i limpformen och jämna till.
Strö över rågmjölet och jämna till lite mer med fingrarna.
Skär sedan ett dekorativt mönster med en vass kniv.
Plasta in formen och ställ i kyl över natten.

På morgonen.
Ställ fram brödet och slå på ugnen på 220 grader varmluft.
När ugnen är varm ställer du in brödet mitt i ugnen och sänker temperaturen till 170 grader.
Grädda i ca 50 minuter.
Brödet ska bli 98 grader, så mät gärna med en termometer. Sätt den mitt i brödet.
Ta ut och låt svalna. Det kan stå kvar i formen.


KOMMENTARER: Har du ingen assistent går det såklart bra att arbeta för hand men gör det rejält så du får fram ordentligt med glutentrådar. Arbeta kraftigt minst 10 minuter.
Har du inte varmluftsfunktion på ugnen använder du istället bara vanlig över/undervärme och höjer den med ca 20-25 grader.
Och har du ingen termometer så grädda ca 50 minuter tills det fått fin färg.
Det här brödet passar lika bra till en middagsbjudning på kvällen eller kanske till kvällssoppan. Gör brödet på morgonen och låt stå i kylen 8-10 timmar till kvällen och grädda då istället!


Lycka till och dela gärna med er av vad ni tyckte om brödet och receptbeskrivningen.





Idag blev det ingen härlig joggingrunda i solskenet.
Vaderna kändes av igen, lite för mycket för att vara värt att chansa.
Så det blev bara en halvtimme överkroppsstyrka hemma istället.
Har varit ute och sått i landet i eftermiddag så om några veckor kanske vi kan börja skörda de första snabbväxande grödorna.
Garageporten fick sig en välbehövlig rengöring med av både Gabriel, Joel och mig.
Skönt att kunna bocka av ett par saker till på att-göra-listan som har en förmåga att aldrig ta slut.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar