söndag 8 mars 2015

Hasselnötbrownie med kolakrisp


Inte den bästa bilden men den bästa smaken iallafall.
Knåpade ihop dessa och tog med mig till sälen när vi åkte stafettvasan.
De som hann smaka gav väldiga lovord.
Och visst var den god.
Saftig chokladig botten med hela rostade hasselnötter och mörka chokladknappar toppat med en hemkokt kola blandat med rice krisp.
Jag har för mig att jag mätte upp rice krispen till 60 g och det borde motsvara runt ca 0,5 liter. Mängden ska vara så att alla riskorn blir ordentligt täckta med kolasåsen.


Hasselnötbrownie med kolakrisp
CA. 25 BITAR

Brownie
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
2 krm salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
75 g mörka chokladknappar
75 g rostade skalade hasselnötter (finns färdiga ica gott liv)

Kolakrisp
75 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk vaniljsocker
60 g rice krisp

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
Lägg ett bakplåtspapper i en form på ca 20*20 cm eller någon annan typ på runt 400 kvadratcentimeter.
Lägg smör och socker i en bunke och vispa det vitt och fluffigt.
Tillsätt kakao, sirap och salt. Vispa ner snabbt.
Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet.
Rör till en jämn smet utan att vispa för mycket.
Tillsätt chokladknappar och hela nötter.
Häll upp i formen och jämna till smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Håll koll, den ska vara lite lätt kladdig i mitten fortfarande. Känn med provsticka.

Under tiden kakan svalnar gör du kolan.
Mät upp alla ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt koka på medelstark värme.
Prova om den är klar genom att ringla ner kolasåsen i ett stort glas med iskallt vatten. Precis när den börjar behålla ett ringlande mönster är den klar.
Ta bort från värmen och blanda ner rice krisp tills alla är täckta.
Häll kolakrispen på brownien och pressa ut den jämnt över kakan.
Låt stelna i kyl ett par timmar.
Skär upp i små bitar.
Smakar bäst om den får stå minst ett dygn, blir saftigare då.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar