torsdag 1 januari 2015

Nyårsafton 2014-2015


Nyårsdukning pågår.

Personliga bordsplaceringar till alla av Gabriel.





Skåpet som skymtar borta i hörnet är det senaste inköpta klädskåpet som väntar på målning.

Gabriel hjälper gärna till.
Förrätt: Toast skagen av svärmor.

Varmrätt: Fylld kycklingfilé, potatisgratäng & bearnaise av svägerska.

Dessert: Chokladterrine av mig.





Semifinal i hockeyturneringen.






De senaste åren har vi firat nyår tillsammans med Fredrics föräldrar och storasyster med familj.
Vi får en rätt var i trerättersmenyn att bidra med.
Detta år gjorde vi desserten.
Hittade receptet på arla.se
Den var väldigt god. Och tacksamt att den inte innehåller så himla mycket socker.
Vi körde lite hockeyturnering på barnens julklapp också och det gick oväntat bra för mig, kom faktiskt trea!


RANDIG CHOKLADTERRINE, ROSTAD KRISP OCH VANILJKRÄM


TERRIN:

4,5 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
300 g ljus choklad
300 g vit choklad

ROSTAD KRISP:

0,5 dl hasselnötter
2 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
1 msk florsocker

VANILJKRÄM:

1 vaniljstång
1 dl smetana
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker

TILLBEHÖR:

Färsk frukt, bär
Citronmeliss
Avlång form ca 1,5 liter
Plastfolie

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT:

Lägg plastfolie i formen så den täcks ordentligt.
Hacka den mörka chokladen. Värm 2 dl av vispgrädden, ta av från plattan och rör ner chokladen tills den smält och smeten är jämn. Häll den i formen och låt stelna.

Hacka den ljusa chokladen och värm 1,5 dl av vispgrädden. Ta av från plattan och rör ner tills den smält och smeten är jämn. Häll i formen och låt stelna.

Hacka den vita chokladen och värm 1 dl av vispgrädden. Ta av från plattan och rör ner tills den smält och smeten är jämn. Häll i formen och låt stelna ordentligt, gärna över natten.

Rosta nötter och frön i stekpanna i ca 5 minuter. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dom med resten av ingredienserna till vaniljkrämen och vispa med elvisp till en fluffig konsistens.

Skär terrinen i skivor med en vass, varm kniv. Servera med bär, frukt, nötter, vaniljkräm och citronmeliss.

KOMMENTARER:

Jag hade bara några timmar på mig på kvällen att göra chokladdelarna till terrinen så jag ställde in den i frysen efter varje lager och varje timme gjorde jag nytt lager och hällde på sedan fick den stå över natten och stelna i frysen.
När jag skulle skiva den så var den väldigt hård och behövde stå ett par timmar i rumstemperatur innan den gick bra att skiva så låt den hellre stå i kylen över natten om du ska ha den snart.
Den här fungerar bra att frysa så den kan med fördel förberedas i god tid innan men tror ändå att den mår bäst av att tinas upp i kyl några timmar innan den ska skivas.
Mina skivor blev långt ifrån lika snygga som på arlas bild. Vet inte riktigt hur det gjort när de skurit för att få så perfekt släta skivor men men god var den iallafall.
På arlas recept ska man servera med färska hallon men jag valde blåbär, physalis och färska fikon. Det går såklart att variera i massor. En god hallonsås skulle säkert bli fin till också.
Vaniljsåsen använde jag fet creme fraiche till istället för smetana för det hittade jag inte i affären. Det gick väldigt bra det med.





2 kommentarer:

  1. Såg riktigt gott ut!
    Och vilken fin bild du fick på en raket!

    Gott nytt år och god fortsättning på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sådan tur jag hade med kameran exakt då :)
      Tack tack, detsamma!

      Radera