söndag 25 januari 2015

Afternoon teaparty

Vanliga mjölkfria scones och mjölkfria blåbärs- & citronscones

Focaccia med cocktailtomater, färsk timjan och flingsalt

Hittade ett par nya ekologiska marmeladsorter från ICA i love eco

Pain au chocolate


En härlig färgsprakande bukett

Idag var Fredrics föräldrar och syskon här för att fira att han fyller 35 år imorgon.

Fredric har två systrar, en lillasyster och en storasyster.
Fredrics och min äldsta son, Gabriel, är född på Fredrics storasysters 30-årsdag.
Vår andra son, Joel, är född på Fredrics lillasysters födelsedag.
Vårt yngsta barn, Elin, föddes två dagar innan Fredrics egen födelsedag.
(Dessutom är både Joel och Elin födda på sina beräknade födelsedagar)
Vad är oddsen liksom!?


Som ni redan räknat ut, antar jag, så blir det extra mycket kalasande under vissa helger på året.
Det innebär i sin tur onödigt mycket fika och tårta.


Idag tyckte vi det passade att bjuda på lite nybakta scones, te med mera.
Väldigt välsmakande en fin vintereftermiddag som denna!

Jag använde recept ur Leila Lindholms bok A piece of cake.
Men eftersom vi har mjölkintoleranta i familjen så använde jag istället havremjölk och mjölkfritt margarin och det märktes inte ett dugg. Foccacian är naturligt mjölkfri.


LEILAS SCONES

6 scones

  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl råsocker
  • 125 g kallt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl mjölk
  • Ägg, mandelsmån och råsocker till pensling
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
  3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. 
  4. Vispa samman ägg och mjölk.
  5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg. 
  6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
  8. Grädda dina scones gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

BLÅBÄRSSCONES MED CITRON
6 scones

  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl råsocker
  • 125 g kallt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl mjölk
  • Ägg, mandelsmån och råsocker till pensling
  • Skal av 2 citroner
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
  3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. 
  4. Vispa samman ägg och mjölk.
  5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
  6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
  7. Vik försiktigt in blåbären i degen utan att de mosas sönder
  8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
  9. Grädda dina scones gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Glöm inte att servera dina nybakta scones med smör och ost!


PAIN AU CHOCOLATE
8 st

250 g färsk smördeg på rulle
100 g nutella
75 g mörk choklad av bra kvalitet
100 g mandelmassa
1 apelsin, rivet skal
1 ekologiskt ägg
mandelspån att strö över
florsocker att pudra på vid servering

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Dela smördegsplattan en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar.
Bred en klick nutella på varje kortända.
Hacka chokladen grovt, riv mandelmassan och apelsinskalet och fördela över smördegsrutorna.
Rulla ihop bitarna från kortändan och lägg med skarven ner på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda dom gyllene i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Pudra över florsocker vid servering.



LEILAS FOCACCIA
2 bröd

Grundrecept

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7–8 dl vetemjöl special
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning.
8.Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Jag använde halverade cocktailtomater och klippt färsk timjan som smaksättning till mina.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar