lördag 18 januari 2014

Sy en väska




Börja med att hitta en mall till botten av väskan. Vi ville ha en oval så jag hittade en liten skål och så lade vi till 5 cm hela vägen runt. Du behöver en bottenbit som kommer synas på undersidan och en bottenbit som hamnar inne i väskans botten.
Klipp även till dubbelt lager med plattvadd.
Sy sedan ihop plattvaddet med yttre bottenbitens avigsida.

Mät bottenplattans halva längd och bestäm hur hög du vill att väskan ska vara. Glöm inte bort att räkna med sömsmån på 1 cm åt alla håll. Klipp till två bitar i dessa mått.
Vi ville ha en stor sned ficka på hela utsidan, på väskans ena sida och för snyggare resultat ville vi ha ett band på kanten. Detta band vek vi på mitten och pressade den kanten för att lättare sy dit den.
Sy nu alltså fast ditt kantband på fickan.
Bestäm om du vill ha en ficka på andra sidan också. På bilden här nedanför kan du se att vi valde att göra en liten fick där, även den med ett kantband.

Lägg nu ihop väskdelarna, räta mot räta.
Nåla höger och vänster kant och sy ihop dessa så det blir som en tub.

Klipp även till två lika stora rektanglar som ska vara på väskans insida.
Dessa ska ha samma mått som de andra.

.
Nu är det dags att nåla ihop tuben med den yttre bottenplattan.
Räta mot räta.
Se till att sömmar hamnar på rätt ställen så det inte blir snett.
Ett tips är att vika bottenplattan först på mitten åt ena hållet och klippa små hack där och sedan lika åt andra hållet. Gör lika på tuben men där behöver du bara göra åt ena hållet eftersom du har sömmarna åt det andra.

Sy nu ihop de tre innedelarna på samma sätt som du sydde ihop de yttre.
Detta blir väskans foder.

Stoppa ner fodret i väskan, aviga mot aviga.
Stryk ner kanternas sömsmån.
Välj om du vill ha både ett långt axelband och små handtag, om du vill använda samma tyger som i väskan eller kanske något kraftigare rep.
Vi valde tyger och klippte till långa remsor, strök dom på mitten och strök sedan in kanterna in mot mitten från vardera håll. På så sätt blir det 4 lager tyg och bandet blir kraftigt och hållbart.
Sy ihop dom nära kanten.

Nåla nu ihop väskan i ovankant och nåla samtidigt dit handtagen där du vill ha dom.
Vi ville även ha ett kantband upptill här med för ännu snyggare resultat så det nålade vi också fast på samma gång. Sedan är det bara att sy försiktigt hela vägen runt.

KLAR!
Gabriels väska till Tuva.



Gabriel ville så gärna få sy något när han sett mig sy och kom på att en väska till Tuva som skulle komma och hälsa på kunde vara kul.
Visserligen mest jag som sydde eftersom det mesta är rätt pilligt att sy på den här.
Men några raksömmar och nålning blev det.

Joel vill såklart också sy och blev lite ledsen trots att han fick prova lite så vi ska försöka sy en orm någon dag och använda det vadd som blev över från bebiskudden jag gjorde om.




Grattis mamma!!
Nu är det bara 1 år kvar tills
du levt halva ditt liv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar