söndag 30 september 2012

Cake with lace






Med ont om tid skapade jag en tårta med spetsmönster genom att ta en bit spetstyg och la det över sockerpastan. Pudrade med florsocker så att färgen nästan täcktes och sen försiktigt lyfta bort tyget och sen lägga plattan på tårtan. Inte en supersnygg kombination men fungerar inte första planen och tiden för andra planer inte finns så får man göra det bästa av det.
Hur som....den verkade omtyckt av arbetskamraterna.

Det här är en mastig, kladdig tårta.

Du vill säkert prova att göra den?!

Gör så här:

Mastig chokladtårta med kola och blåbär.

Räcker till ca 20 bitar.

 

CHOKLADBOTTEN

4 ägg
3,25 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
65 g smör
1,3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
130 g mörk choklad 70%
2,5 msk kallt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i gräddfilen, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner i smeten.
Smält den mörka chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad. Rör ner choklad och kaffe i smeten.
Smörj en form på 20-22 cm med smör.
Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter, den ska inte vara kladdig.

ROY FARES CHOKLADMOUSSE

200 g vispgrädde (2 dl)
120 g mörk choklad, 64% (jag tog 70%)
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
50 g vatten (0,5 dl)
45 g strösocker (0,5 dl)

Vispa 200 g grädde löst och ställ in i kylen. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 g grädde, häll den över chokladen och låt den smälta. Blanda med en stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret lösts upp. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.
Vänd med en slickepott ner tryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga. Låt stelna i kyl gärna över natten.

KOLASÅS

1 burk kondenserad mjölk

Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så håll koll under tiden. Låt burken svalna innan den öppnas.

BLÅBÄRSGRÄDDE

1 dl vispgrädde
2 msk vaniljsåspulver
ca 125 g blåbär

Tina blåbären, gärna över natten i kylskåpet.
Vispa grädden, tillsätt blåbären och vaniljsåspulvret. Vispa lite så allt blandas och grädden färgas fint lilablå.

CHOKLADKRÄM

100 g mjukt smör i tärningar
270 g florsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk + 3,5 msk vispgrädde
40 g mörk choklad i små bitar

Lägg smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och 3 msk grädde i en bunke och vispa med elvisp tills du fått en smidig kräm.
Micra chokladbitarna så de smälter. Var försiktig så det inte blir för varmt. När chokladen smält tillsätter du 3,5 msk grädde och micrar lite till så allt blir varmt. Rör runt tills det blandats ordentligt. Häll chokladen i bunken med smörkrämen och vispa väl.
I ett tidigare inlägg kan du läsa mer om enbart den här chokladsmörkrämen.


SÅ HÄR LÄGGER DU IHOP DIN TÅRTA

Börja med att skära tårtbottnen i fyra tunna lager. Lägg plastfolie i en glasskål där största diametern stämmer överens med storleken på tårtbottnen. Lägg ett lager tårtbotten i skålen. Skär lite snitt i kanterna för att få till den runda formen. Lägg i blåbärsgrädden. Lägg i nästa lager av tårtbotten och trixa lite så det passar bra.
Häll i kolasåsen och sen på med nästa tårtbotten. Klicka i chokladmoussen och sen på med sista tårtbottnen. Täck med plast och låt stå minst några timmar så det suger ihop sig ordentligt.

Jag använde samma teknik när jag gjorde fotbollstårtan, där får du även bildbeskrivning.

Vänd upp tårtan på ett fint fat. Bred snabbt på chokladkrämen. Chokladmoussen är lite för lätt för den här tunga tårtan så den vill gärna krypa ut annars. Ett alternativ kan vara att byta plats på kolasåsen och chokladmoussen för att minska trycket något. Låt tårtan stelna i kylskåp så håller chokladkrämen ihop tårtan.

Kavla ut en rundel sockerpasta, lägg på en spetstyg och pudra med florsocker. Lägg på din spets. Tänk på att florsocker smälter lätt så förvara den inte allt för länge i kylen innan servering.

Den här tårtan kräver planering i olika steg eftersom tårtbottnen behöver kallna ordentligt, moussen behöver stelna, kolasåsen behöver kokas några timmar och sedan svalna. Tårtan behöver ligga monterad och suga ihop sig. Chokladkrämen görs enklast i samband med monteringen då den är mjuk och smidig.





PSSST....För er som undrar vart jag är på väg,
jag slutar på ICA Maxi för att
börja arbeta som frukt- och grönt ansvarig på
ICA Supermarket Kronhallen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar