söndag 5 augusti 2012

Vinbärsmoussetårta med spegel på kolapajbotten

Den här är enligt det riktiga receptet. Jag tog ingen bild på den nya men den ser i princip ut så här.

Mjuk kolaaktig botten möter smakerna av syrliga svarta vinbär och frisk yoghurt.

Vinbärsmoussetårta med spegel på kolapajbotten

10-12 bitar

Kolabotten:

100g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Mousse:

3 gelatinblad
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
200g krämig grekisk yoghurt

Garnering:

3 gelatinblad
1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
0,5-1 liter röda vinbär + blad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt sirap. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Rör ner det i sockersmeten. Tryck ut degen i en springform på 22 cm i diameter. Grädda ca 10 minuter. Bottnen ska precis få lite fin färg. Ju längre gräddning desto hårdare skal. Under tiden du låter pajbottnen kallna gör du moussen.
Lägg de tre gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Värm 0,5 dl av saften i en kastrull och låt de avdroppade gelatinbladen smälta ner. Ta kastrullen från värmen och blanda ner resten av saften. Vispa grädden och rör ner florsocker. Blanda ner yoghurten och den avsvalnade saften.
Ta kakan ur formen. Diska den och klä den med plastfolie. Lägg tillbaka bottnen och häll över vinbärsmoussen. Låt den stå i kylen ett par timmar tills moussen stelnat.
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten ca 10 minuter. Smält dom i en liten del av saften som här ovan. När gelén kallnat men fortfarande är rinnig häller du den försiktigt över moussen. Dekorera tårtan med vinbär och blad.


Har du ingen form på 22 cm så går det såklart bra med en på 24 cm också. Det är den på 24 cm jag använde till tårtan som är på bilden. Tänk på att då grädda skalet någon minut mindre. Till gelén på toppen behöver du 4 gelatinblad och 2 dl saft istället.
Här finns mer bilder på tårtan!


Lycka till!!




4 kommentarer:

  1. Skall det inte vara något ägg i bottenkakan?
    Blir den inte väldigt hård annars? Ser ju väldigt god ut, men undrar om ägget då.....?

    SvaraRadera
  2. Hej! Nej det ska inte vara något ägg i den. Den ska bara gräddas en kort stund som du ser i beskrivningen. Gräddas den för länge så blir den hård. Den är jättegod. Alla som åt den gillade den :) Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Åh, den här blev helt gudomligt god!
    Tack för receptet :)

    SvaraRadera