lördag 4 augusti 2012

Gluten- & mjölkfri tårta


Jag gjorde en exakt likadan tårta som den här tvåårstårtan fast med mjölk- och glutenfria produkter. Den blev helt ok med tanke på det.

Här får du receptet.

2-års tårtan

15-20 bitar

Chokladkakan
  • 200g mörk choklad (kontrollera mjölken, en del innehåller lite)
  • 200g mjölkfritt margarin
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 180g lailas mjölmix, glutenfri, mjölkfri
  • mjölkfritt margarin att smörja formen med
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt chokladen smälta med i smöret. Låt svalna. Smörj en form med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl och chokladen. Rör till en jämn smet. Grädda i nedre delen i ugnen ca. 20 minuter. Den ska inte vara helt genomgräddad.
Den här kakan görs med fördel några dagar innan.

 Banankakan (eget recept som egentligen är till muffins)
  • 140g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 180g lailas mjölmix, glutenfri, mjölkfri
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl havremjölk
  • 4 stora skedar äppelmos
  • 100 g grovt hackad choklad
  • 2 mogna, grovt mosade bananer
  • mjölkfritt margarin att smörja formen med
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj en form med löstagbara kanter under tiden. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt sirapen. Blanda ner alla andra ingredienserna lite i omgångar. Vispa så lite som möjligt. Häll upp i formen så det blir ca 2 cm högt. Se till att få med chokladbitarna som sjunker till botten, så det bästa är nog att skeda i smeten. Grädda tills den precis fått fin färg, ca 30 minuter. Det blir smet över som är perfekt att hälla i muffinsformar. Eftersom muffinsen blir stående en stund medan kakan gräddas så jäser de inte något särskilt så vill du att smeten ska vara hela vägen upp i formen så får du fylla i nästan hela vägen upp.

Cream cheese lime frosting (från Leila Lindholm)
  • 60g mjölkfritt margarin
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal av 1 lime (jag tog 0,5)
  • 100g creamy spread från Tofuline (mjölkfri färskostliknande produkt)
Vispa alla ingredienser krämigt.

Maräng
  • 3 äggvitor
  • 2,25 dl socker
  • Några droppar citronsaft
Blanda ingredienserna i en värmetålig skål. (Viktigt att det inte finns fett i den) Sätt bunken över kokande vatten (vattenbad). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är 63 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat och blivit tjock.

Montering av tårtan

Lägg chokladkakan på ett fint fat. Bred på krämen. Strö över rikligt med bär. Lägg på banankakan. Bred över marängen. Dekorera på något snyggt sätt. Jag använde sockerpärlor och en vimpel gjort av mönstrat papper, ståltråd och grillpinnar.

Den här tårtan är bra för att man kan förbereda den i flera steg. Den kan ligga monterad med alla lager dagen innan och sen bara göra marängen när den ska serveras. Den står sig uppenbarligen flera dagar efter också.


Lycka till. Den är mastigt god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar