söndag 26 april 2015

Double Chocolate and Raspberry Cake









Jag är helt till mig.
Blev så jäkla nöjd med den här tårtan.
Den blev så snygg.
Bilderna blev snygga.
Och jag kan inte annat än tro att den smakar helt fantastiskt.
Riktigt saftiga, smakrika chokladbottnar.
Hallonganache.
Len mjölkchokladsmörkräm.
Chokladsås.
Ja men ni hör ju. Man kan liksom inte låta bli att vilja ha den!
Och jag vet att jag är så där osvensk. Får inte vara så nöjd...eller?!

Mina arbetskamrater som jag börjar spendera tid tillsammans med om några timmar igen ska få hugga in i denna.

Bilderna säger ju liksom allt.
Och som vanligt lägger jag inte ner någon tid på fotograferingen och inte heller någon som helst redigering men tycker de blev himla bra ändå med en vanlig simpel digitalkamera.
Så nu vet ni lite om det också.

Receptet är från Kanal 5 från Roy Fares nya program United States of Cakes.



Double Chocolate and Raspberry Cake

Mörk chokladcremeux 10 min 
200g Mörk choklad 64%
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill.

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 
2. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. 
3. Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. 
4. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värmen under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen, häll i cognac. 
5. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. 
6. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller minst 4 timmar.

Tårtbottnar 15 min
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g ((rumstempererad??)) mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)

1. Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. 
2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. 
3. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. 
4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl. 
5. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. 
6. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. 
7. Låt bottnarna svalna. 
8. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
9. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. 
10. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.

Mjölkchoklad smörkräm 15 min 
300g Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör 
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. 
2. Låt svalna till ljummen temperatur. 
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. 
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. 
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. 
6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. 

Chokladglasyr
100 g Smör – osaltat
50 g Vatten (1/2dl)
140 g Mörk choklad

1. Smält smör och vatten i en kastrull. 
2. Lägg i chokladen och under mellan värme rör du tills chokladen smällt och du fått en fin och len glasyr. 
3. Ställ åt sidan och låt svalna till sig 30 minuter. 

Montering
1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat. 
2. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln.
3. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp! 
4. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan. 
5. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor. 
6. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter. 
7. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en. 
8. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet. 
9. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa. 
10. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren. 
11. Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna. Klar att servera!


Hallonpurén gjorde jag helt enkelt genom att micra 250 g frysta hallon och sedan pressa genom en finmaskig sil.
Om du får smörkräm över kan du använda den till att göra ljuvliga biskvier. I länken till kanal 5 ovan finns även recept på det från Roy Fares.





6 kommentarer:

  1. Snubblade just in här av "misstag" (inte läst här förut), men jag måste ju bara kommentera - vilken skapelse, fantastisk!! Så duktig du är! Eftersom jag inte läst här förut vet jag absolut noll om dig men antar att du är konditor eller så. Bokmärker direkt. Grattis till så fin och säkert god tårta! :-)

    SvaraRadera
  2. Åå tack! Vad glad jag blir. Så gullig du är.
    Nej jag är inte konditor, har inte en endaste utbildning faktiskt, inte ens en liten kurs. Bara ett brinnande intresse. Så kul att göra något fint som också är gott att äta.
    Härligt! Kul med nya följare..
    Tårtan var underbart god och Roy Fares gör alltid så bra recept!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Underbara bakverk! Tack för en ny smakupplevelse tidigare i dag! Mvh/ Viktors mamma

    SvaraRadera
  4. Undrar om man kan köra tårtbotten i 2 omgångar och dela två bottnar istället för 4 formar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det är möjligt att det går men jag tror att risken är stor att den går sönder.
      Sen är det gräddningen som blir annorlunda.
      Är det formarna du tänker på? Jag köpte såna där engångs aluminiumformar. Fungerade perfekt.

      Vänlig hälsning Lena

      Radera