torsdag 16 april 2015

MICHIGAN APPLE PIE






Michigan apple pie.
Recept från Roy Fares bok United States of cakes.
Boken är, precis som hans andra böcker, underbar.
Så mycket gott, tydliga beskrivningar och måttangivelser så det blir alltid perfekt resultat.
Här har jag testat en mastig äppelpaj med syrliga äpplen och väldigt frasigt skal.
För att lyckas med frasigheten ska ingredienserna vara så kalla som möjligt och så får man inte arbeta den mer än att degen precis går ihop.
Det bästa är matberedare för att inte ge värme från händerna men jag har ingen så jag gjorde för hand.
Tänk på att börja i tid så degen får vila minst 3 timmar.
Lycka till!


MICHIGAN APPLE PIE
10-12 BITAR

PAJDEG
360 g vetemjöl (6 dl)
2 g salt (1/4 tsk)
18 g florsocker (2 msk)
260 g kylskåpskallt osaltat smör
75 g iskallt vatten (3/4 dl)

ÄPPELFYLLNING
7 stora äpplen av sorten Granny Smith
30 g vetemjöl (3 msk)
10 g maizena majsstärkelse (1 msk)
4 g vaniljsocker (1 tsk)
3 g malen kanel (1,5 tsk)
110 g osaltat smör
120 g strösocker (1,5 dl)
70 g farinsocker (1 dl)
50 g vatten (0,5 dl)

PENSLING
15 g äggula (1)
15 g vispgrädde (1 msk)

1 liter vaniljglass till servering


PAJDEG
Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Dela smöret i små kuber och tillsätt dom. Pulskör tills blandningen börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
Dela degen i 2 bitar och slå in dom i plastfolie. Låt vila i kylen minst 3 timmar.

Kavla sedan ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med den. Fodra formen upp över kanten så att den blir ca 1 cm överhäng. Klipp bort överflödig deg med sax.

ÄPPELFYLLNING
Sätt ugnen på 220 grader, varmluftsfunktion. Skala, kärna ur och skär äpplena i ganska tunna klyftor. Lägg klyftorna i pajformen.
Blanda mjöl, maizena, vaniljsocker och kanel i en bunke.
Lägg smör, strösocker och farinsocker i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm tills smör och socker har lösts upp. Vispa ner de torra ingredienserna i omgångar i kastrullen.
Låt småkoka under omrörning tills blandningen har tjocknat lite.
Ringla blandningen över äppelklyftorna.

Vispa ihop äggula och grädde till penslingen och pensla på degkanten. Kavla ut den andra degbiten till ungefär samma storlek som den förra. Lägg på som ett lock, tryck till försiktigt längs kanten med en gaffel och skär av överflödig deg.
Skär några snitt i deglocket så att ångan kan komma ut.
Grädda pajen mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 180 grader och grädda ytterligare 50 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Låt pajen svalna helt och servera den sedan tillsammans med vaniljglass.


KOMMENTARER
Se till att pajen verkligen är helt sval. Vi hade lite bråttom, var alldeles för sugna och det gjorde att all äppelfyllning rann ut från skalet när vi skar. Gott för det men blir svårt att få till några bitar.
När den svalnat helt gick det smidigt att skära en fin bit.





I morse var jag ute och sprang två kilometer igen.
Gjorde det även i tisdags.
Så glad att jag faktiskt kan springa den sträckan efter att nyligen inte kunnat springa ens fem steg.
Hade uppenbarligen en rejäl överansträngning i smalben och knän.
Jag kör på lite till på 2 km tills det känns bra innan jag ökar på och det lär bli en långsam ökning för detta vill jag inte drabbas av igen.
Första och sista gången alltså!
Anmäld till tjejmilen nu med.
Det blir en helhelg i storstan med ett gäng goa tjejer.
Mycket kul och spännande som väntar.
Börjar jobba om 10 dagar också.
Nu strax börjar avsnitt nr 2 av Roy Fares nya tv-program United states of cakes.
Se det!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar