lördag 11 april 2015

Havrekaka med kolagrotta



Det blev en riktig bakardag igår.
Mer recept kommer komma.
Först ut dessa havrekakor med en gömma av hemkokt kola toppat med hasselnötskräm.
Hade både en skvätt grädde och hasselnötskräm kvar och fick en idé om att detta borde kunna bli gott!
Och det blev det ju med.
Gillar mördegskakor med havre i, blir lite mer matigt då.
Dessa var enkla för barnen att göra.
Mina två äldsta är 4 och 6 år och de blandade smeten och rullade kulor som de tryckte hål i. De ovala gjorde jag.
Kolasmeten och hasselnötskrämen fixade jag.


HAVREKAKA MED KOLAGROTTA
CA 20 ST BEROENDE PÅ FORM

1 ägg
150 g rumsvarmt smör
135 g strösocker
35 g havregryn
1,5 tsk bakpulver
180 g vetemjöl

KOLA
50 g vispgrädde
25 g smör
65 g strösocker
20 g ljus sirap
0,5 tsk vaniljsocker

ca 100 g hasselnötskräm, rumsvarm

Sätt ugnen på 180 grader.
Knäck ägget i en bunke. Dela smöret i små kuber och lägg i bunken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.
Överarbeta inte.
Rulla till bollar och lägg i formar.
Tryck ett djupt hål och tryck ut mot kanterna så hålet blir större.
Grädda mitt i ugnen tills de precis börjar få lite färg, 10-15 minuter beroende på storlek.

Koka under tiden kolan.
Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelhög värme. Rör om då och då.
Kolan är färdig när den är 108 grader eller gör ett kulprov genom att hälla lite smet i ett stort glas med iskallt vatten. Precis när den börjar hålla formen på väg ner till botten är den klar.

Fördela kolan i kakorna. Har kakorna jäst ihop mycket kan man trycka ner lite med något som är rundat i toppen innan kakorna svalnat för mycket. Man vill ju ha mycket kolasmet!

Toppa kakorna med hasselnötskrämen när kolan stelnat till lite på ytan men ännu är varm.
Lättast är att spritsa ut lite på varje kaka och låta klicken bli varm och sedan breda ut den med en rundad kniv eller sked.
Förvara i kyl eller frys. Servera rumstempererad.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar