söndag 30 mars 2014

Middagstipset - Porterstek




Passade på att inviga vår Le Creuset stekgryta häromveckan som vi fick i julklapp.
Så glad jag blev, min alldeles egna med livstidsgaranti!

En porterstek gör sig väldigt bra i denna.
Det är ju bara så gott.
Inte kräver den någon större arbetsinsats heller, bara lång koktid!
Serverade den med potatis och blomkål.


PORTERSTEK

6-8 PORT

1-1,5 kg fransyska eller rostbiff
1 flaska porter, 50 cl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5 st enbär
2 lagerblad
5-6 svartpepparkorn
2-3 buljongtärningar
1 vitlöksklyfta
1 stor skalad gul lök

SÅS

7 dl sky
3 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde

Lägg alltsammans i en stekgryta eller annan stor gryta. Koka köttet, vänd efter ca 45 minuter. Koka sammanlagt ca 1,5 timme, tills köttet är 75 grader.
Sås: Sila skyn. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör noga. Tillsätt skyn och därefter grädden. Låt den bli varm igen.
Skär köttet i skivor och servera med sås, kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.

Smaklig måltid




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar