lördag 9 juni 2012

Baka en kaka




Fyndade en fin kakform på loppisen för endast tio riksdaler.
Det blev lite smörkräm över från bröllopsbaket igår.


då var jag såklart tvungen att baka en kaka!

Chokladkaka med rabarberkompott och italiensk marängsmörkräm och färska jordgubbar.

How to do:

Ingredienser:

Chokladkaka

  • 3 stora ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 msk kakao
  • 100 g choklad
  • kokos till formen
  • flytande smör till formen

 Italiensk marängsmörkräm

  • 2-3 äggvitor (ca 75g)
  • 110 g strösocker
  • 30 ml vatten
  • 170 g smör
  • 1 msk vaniljsocker

Rabarberkompott

  • 200-250 g rabarberstjälkar
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Chokladkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Sen smörjer och bröar du en kakform. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör och blanda i mjölken. Blanda ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i smeten. Blanda till sist ner den smälta chokladen och häll i den härliga blandningen i formen och in i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Låt den svalna lite och vänd upp den på ett fat för att svalna helt.

Rabarberkompott: Mät upp socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Skär rabarbern i bitar tex 4 cm långa och delade på mitten på längden. Koka upp blandningen i kastrullen. Lägg i rabarbern när det kokar och låt sjuda tills de är mjuka eller enligt önskemål. Låt stå kvar en stund att svalna. Häll över i ett durkslag och låt rinna av.

Marängsmörkräm: Skär smöret i små kuber som får ligga och bli rumsvarma. Mät upp äggvitor i en bunke (gärna i stål). Mät upp socker och vatten i en kastrull. Stoppa en termometer i sockerlagen och låt koka till 118 grader. Vispa under tiden upp äggvitorna till ett skum. Häll sedan sockerlagen, i en tunn stråle, ner i äggvitorna samtidigt som du vispar hela tiden på snabbaste hastigheten. Fortsätt att vispa tills marängen blivit tjock, ca 7-10 minuter. Blanda ner vaniljsockret och sedan smörtärningarna lite i taget. Fortsätt vispa hela tiden så är du snart klar med din smörkräm. Jag kan rekommendera en assistent men jag har ingen själv. Mängden till det här receptet är uppskattat då jag ju hade lite över bara så jag vet egentligen inte hur mycket som går åt.

Färdiga kakan: Klicka på eller spritsa smörkrämen som du vill. Lägg på rabarberkompotten och toppa med färska jordgubbar.


Min tanke innan var att jag skulle lägga rabarbern och smörkrämen emellan kakan men den blev så lös trots att den var torr när jag tog den ur ugnen så därför fick det bli så här men vad gör väl det när det blev så där kletigt och gott!! Det är väl genom misslyckanden som många succerecept kommit till??!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar