torsdag 30 juli 2015

Glutenfri brownie






Nu har vi kalasat för fullt men ändå är det inte över än.
Först ut var Joels barnkalas i söndags.
Sedan blev det släktkalas för honom i tisdags.
Och så igår på självaste födelsedagen firade vi här hemma i familjen på morgonen.
På lördag ska vi fira Zandra, Joels faster som har samma födelsedag.
Och på söndag fyller jag själv så då blir det åter kalasande.
Så räkna med fler recept här på bloggen och säkert några kalasbilder med.
Allt blir lite släpande bara då tiden är knapp och bloggen är det jag prioriterar sist för det mesta.

Men iallafall så har vi en glutenintolerant gäst.
I bakhuvudet hade jag kvar att jag sett ett glutenfritt recept av Roy Fares.
Och alla hans recept jag provat har varit toppen.
Samma den här gången.
Grymt goda!
Så nu har jag bakat ett par omgångar till och ska bjuda arbetskamraterna på jobbet imorgon.
Där finns det en Elin som också är glutenintolerant och jag har hittills bara tagit med sådant som hon inte kan äta men nu är det hennes tur.

Älskar ni choklad och kletigt, saftigt så bara måste ni testa dessa.
Jättelätta att baka med.



GLUTENFRI BROWNIE MED NUTELLAFROSTING
16 BITAR SOM EN LITEN KAKA ELLER 8 BITAR SOM EN REJÄL DESSERT

BROWNIE
150 g osaltat smör
250 g strösocker (2,75 dl)
70 g kakao (1,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
110 g ägg (2)
70 g hasselnötsmjöl, (1 dl)

FROSTING
150 g mörk choklad 70%
250 g osaltat smör, rumstempererat
150 g florsocker (2,5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 g salt (0,25 tsk)
100 g nutella (1 dl)
20 g hasselnötter, rostade och hackade

GÖR SÅ HÄR:

BROWNIE
Sätt ugnen på 160 grader varmluftsfunktion.
Smörj kanterna på en bakform, 20x20 cm, med smör och täck botten med bakplåtspapper.
Smält smöret på låg värme i en kastrull.
Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och hasselnötsmjöl.
Blanda försiktigt ner ett ägg i taget.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter.
Låt svalna.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
Vänd kakan upp och ner.

FROSTING:
Hacka chokladen och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke.
Tillsätt nutella samt choklad och vispa ordentligt.
Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen 10 minuter och stelna lite.
Slå upp frostingen i en spritspåse med en vacker tyll.
Skär kakan i mindre bitar och spritsa på ett mönster, toppa med rostade hackade hasselnötter.

KOMMENTARER:
Jag använde normalsaltat smör och tillsatte något mindre salt än beskrivningen istället.
Vet inte om det finns färdigt hasselnötsmjöl att köpa. Jag malde mitt själv i mandelkvarnen.







3 kommentarer:

  1. Fantastiskt god var den med! �� Och helt klart bästa namsdagspresenten jag fick! ����

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är den! Och sådan tur att det var namnsdag att fira med 😉

      Radera
    2. Haha ja det vart ju riktigt bra taming! ��

      Radera