lördag 27 december 2014

KÖKET


 Nu har vi levt och använt vårt nya kök i ett år.
Vi flyttade in ett provisoriskt bord lagom till jul förra året.
Det var dock inte färdigt fören tre månader senare. I början av april i år stod allt helt klart på grund av viss krångel som t ex att vi fick hem fel mått på den måttbeställda stenbänkskivan.
Vi trivs väldigt bra med det och har hunnit använda det till min stora 30-årsfest i somras bland annat.
Såklart har ju jag med förändringens hjärna redan börjat sukta efter annat. Inte för att jag inte gillar vårat utan för att jag helt enkelt gillar så mycket olika att det egentligen är svårt att välja. Vi valde att göra det så här just för att det är praktiskt, håller över tid stilmässigt, för att passa huset utan att behöva dra om vattenledningar.
Jag tröstar mig med att vi en dag om många år kan köpa oss en liten stuga där jag får gå lös hur jag vill! Jag är ju inte ensam om att bestämma hur vi ska ha det här i huset såklart.

Där vi har dubbeldörren idag hade vi förut ett fönster.
För att få min vilja igenom där tjatade jag bra länge och jag kommer vara evigt tacksam mot mig själv (och även Fredric mot mig tror jag) att jag gjorde det för oj så skönt och luftigt och öppet det blir tack vare den. Ett nytt fönster i gammal stil blev det också för att så sakteliga återskapa ursprungsstilen på huset. Jag älskar den djupa fönstersmygen jag drev igenom också.

Samtliga vitvaror byggdes in. Fullstor kyl och fullstor frys. Diskmaskin. Det är så skönt för ögat att slippa se allt detta.
Micron ville vi inte heller se.
Vi ritade ihop en egen konstruktion med skåp och drog ny el till ett av kökets hörn och ställde in micron där. Visst, lite omständigt med luckor som ska öppnas för att använda den men sååå värt det.

Eluttag saknade vi i förra köket så det drogs nya till båda ändar av hela köksbänken samt ett i hörnet. Alla med väl avvägda placeringar utefter användningsområden.
Bra bänkbelysning drog vi dit också, underbart.

Den stora kakelväggen kaklade jag några dagar innan julafton, höggravid. Det gick men var inte mycket mer än så. Planen var från början att kaklingen skulle skett minst en månad tidigare när jag var i något nättare skick. Bra blev det hur som helst. Elektriken frågade till och med om jag var utbildad kakelsättare!

Diskhon är underbart stor. Egentligen ville vi ha den ännu större modellen men det passade inte ihop med övriga mått då linjerna är viktiga för mig men denna mindre duger gott.
Den stora hon i kombination med storkökskranen är ljuvlig. Så smidigt när något ska sköljas. Man har liksom kontroll på stänket.

Ett hörntips!
Vi har ett sk. dött hörn under köksbänken.
På vår ritning hade vi ritat in en hörnkarusell.
När vi kom till ikea och visade så fick vi tipset att istället göra ett dött hörn och ha två vanliga skåp bredvid. Det skulle rymma minst lika mycket förvaring och vara enklare att nå.
Efter en koll på varuhuset insåg vi att hon hade rätt och ritade om just den detaljen och det är vi enormt glada över.
Det lilla hålet in under hörnsmygarna och sockeln där blev dessutom ett härligt litet krypin till den lilla kattungen vi skaffade i somras! Nu är det inte många veckor kvar innan det är för trångt.

De svarta vägghyllorna fanns inte i rätt längd så vi sågade av och målade kanten mot skåpsidan så det syns inte.

Golvet är originalträgolvet som låg under flera lager annat golv så plötsligt hade vi ett par centimeter mer takhöjd. Golvet slipades och målades med en ljus ljus grå golvfärg. En perfekt nyans för så lite synlig smuts som möjligt.

Allt kommer från ikea.

2 kommentarer:

  1. Vilket underbart kök! Jättefint! Om mitt ens var i närheten!

    SvaraRadera
  2. Tack. Framförallt så är det väldigt praktiskt och lättjobbat.

    SvaraRadera