söndag 12 oktober 2014

Pärlbröllop










Imorgon den 13:e oktober har mamma och pappa varit gifta i 30 år.
Pärlbröllop firar de då.
Jag och Elin var där igår för att fira och tog med mig en tårta med kärlekstema och pärlor på förstås.
En riktig chokladbomb med chokladbollsbotten. Nutella och hackade rostade hasselnötter på den. Sedan tre lager med saftig chokladbotten enligt Linda Lomelinos recept med mjölkchokladfrosting emellan. Runt om spacklade jag med chokladsmörkräm och täckte med sugerpaste.
Hjärtat är också sockerpasta som jag gjorde extra tjockt och stack in en grillpinne i och dekorerade med sockerpärlor i guld, silver, vitt, stora och små.
tyckte den här var rätt god, jag som inte är så förtjust i tårtor.
Love målade jag med pensel. Använde svart pastafärg som jag bötade med lite vatten.
Tårtan är ca 20 cm i diameter och var kanske 13-15 cm hög.
En liten men mastig tårta som räcker till 10-15 bitar.
Bli inte rädd för det långa receptet. Det är enkla delar. Du kan lätt dela upp momenten i flera delar under ett par eller tre dagar.
Jag gjorde tex bottnarna fredag morgon. Fyllningar och lade ihop den fredag kväll. Plastade in och ställde i kyl. Fortsatte med smörkräm, sockerpsta och dekorationer lördag lunch och åt den lördag kväll.

Chokladbollsbotten

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
4,5 dl havregryn
50 g mjölkchoklad
en skvätt mjölk

Chokladbotten

75 g smör
3,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 ägg
1,75 dl mjölk
1,75 dl kokhett vatten

Mjölkchokladfrosting

100 g mjölkchoklad
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl florsocker
en nypa salt
en nypa vaniljpulver

Chokladsmörkräm

100 g mjukt smör i tärningar
250 g florsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk mjölk
50 g mjölkchoklad

Övrigt

nutella
rostade hasselnötter
riven kokos

Gör så här:

Börja med chokladbottnar.
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar. I Lindas recept ska det vara 15 cm men jag har inte det så jag tog en på ca 20cm och en annan lite större och hällde ca 2/3 i den lilla och resten i den andra för att sedan dela den lilla på mitten och låta den stora vara som den var för att få tre lika tjocka bottnar. Den stora fick jag såklart skära bort lite på runt om. Använder du mindre formar som Linda så blir det fyra bottnar.

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål.
Tillsätt det smälta smöret, ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter. Kontrollera med en provsticka att de inte är kladdiga i mitten när du tar ut dom.
Låt bottnarna svalna lite i formen innan de vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.


Under tiden bottnarna gräddas i ugnen kan du göra chokladbollsbottnen.
Blanda allt utom mjölk och choklad. Vispa till en jämn smet.
Smält chokladen och tillsätt den till smeten.
Häll i lite mjölk tills du uppnått en lagom konsistens, den ska vara lite kletig eftersom den stelnar till i kyl sen. Det handlar om kanske 1-2 msk mjölk.
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och tryck ut till lagom storlek beroende på hur stora chokladbottnar du gör. Lägg i kylen så den stelnar.

Gör nu chokladfrostingen genom att smälta chokladen.
Lägg resten av ingredienserna i en bunke och vispa tills det blir ljust och fluffigt och slätt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.

Nu till monteringen.
Strö kokosflingor över chokladbollsbottnen och pressa lite så de fastnar. Lägg sedan över den på ett fat med flingorna ner.
Bred nutella över den och strö hackade hasselnötter på det.
Lägg på en chokladbotten och bred på mjölkchokladfrosting, forsätt med resten av bottnarna med frosting emellan. Ställ in i kyl för att stelna ihop.

Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop alla ingredienser utan chokladen. Smält chokladen och tillsätt även den.

Börja med att spackla ett lager på tårtan för att binda alla smulor och fyllning och ställ i kyl en stund. Sedan fortsätter du tills du uppnått ett slätt och jämnt resultat.
Täck med sockerpasta och dekorera!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar