fredag 15 januari 2016

Mustigt quinoabröd i gryta





Nu var jag igång igen.
Fick massa svart quinoa över efter maten häromdagen och det kändes ju dumt att slänga.
Dessutom har jag varit sugen på att baka eget bröd ett tag.
Så nu var det dags.
Improviserade mig fram och fick till ett mustigt bröd med härligt frasig skorpa.
Tyvärr blev den mjuk efter förvaring men blev väldigt gott som rostat också.
Så ät det nybakat om du vill ha kvar den där riktigt frasiga skorpan och rosta det dagarna efter.


QUINOABRÖD I GRYTA

25 g jäst
600 g ljummet vatten (6 dl)
50 g mörk sirap ( ca 2 msk)
50 g ekologisk kallpressad rapsolja (ca 0,5 dl)
200 g kokt quinoa (kan det vara 2-3 dl?)
75 g rivet ingrid marie äpple (1 stort)
8 g flingsalt (1 msk)
460 g rågsikt (lite drygt 9 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
55 g grovt rågmjöl (1 dl)

Smula ner jästen i en stor bunke.
Lös upp den i ljummet vatten, det ska kännas svalt mot fingret, "fesljummet".
Rör ner sirap, rapsolja, quinoa, äpple och salt.
Blanda ner rågsikt och sedan vetemjöl och grovt rågmjöl. Arbeta degen en stund.
Låt den lösa, kletiga degen jäsa en timme under bakduk.
Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord/bänk och knåda den en stund.
Forma till en boll täckt i mjöl och linda in den i en mjölad bakduk. Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta utan lock som får bli varm, ca 4 liter.

Ta ut grytan och strö mjöl i botten. Lägg i degen och lägg på locket.
Grädda längst ner i ugnen ca 25 minuter.
Ta av locket och sänk temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter, tills brödet är 97 grader i mitten.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar