onsdag 5 augusti 2015

Så här i blåbärstider...


...passar det väl bra med en knäckig blåbärspaj?!


KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ
6 PORT

350 g blåbär (0,5 L)
8 g maizena (1 msk)
125 g smör
50 g vispgrädde (0,5 dl)
70 g ljus sirap (0,5 dl)
150 g strösocker (1 2/3 dl)
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
100 g havregryn (2,5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
5 g bakpulver (1 tsk)
50 g nötter, hackade


Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj en form, jag använde en limpform, ca 10x30 cm, alltså runt 300 kvadratcentimeter är lagom.
Häll blåbären i formen och pudra över maizena och blanda runt.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke. Nötter tar du det du gillar, jag tog 25 g av vardera sötmandlar och hasselnötter.
Blanda ner vispgrädden och sirapen i smöret.
Häll smörblandningen över de torra ingredienserna och blanda runt.
Häll smeten över blåbären och grädda mitt i ugnen 45 minuter.
Låt svalna och servera med t ex vaniljglass eller vaniljsås.
Här har jag serverat med carte d´or vanilla salted caramel.
Pajen är riktigt god kall också men knäcktoppingen blir rätt så hård då. Grädda i så fall något kortare tid.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar