tisdag 4 augusti 2015

Min födelsedag












Ett rejält söndagsfika blev det i söndags på självaste fördelsedagen, 2:a augusti.
På morgonen hade vi förhoppningen om att kunna sitta ute och fika men så började det blåsa rejält och titt som tätt kom rejäla regnskurar. Allt i sin ordning alltså för det är så det ser ut för det mesta på mina födelsedagar.
Jag bjöd på massa gott fika och jag fick en massa fina presenter!
Så klart blev det massor över så det tog jag med till jobbet så slapp vi det bekymret.
Allt jag bakade var ur Roy Fares bok United states of cakes, förutom moussetårtan och marängerna. 

Här får ni länkar direkt till hans recept:
APPLE CHEESECAKE

Donutsen var jätteroliga att göra.
Det var första gången och mycket godare än köpta då dessa kändes mycket fräschare.
Dock är jag inte jätteförtjust i jordnötssmaken.
Det var även första gången jag friterade.
Lite läskigt men spännande kul!


Marängerna är gjorda på en överbliven äggvita som jag vispade med handvisp över vattenbad tillsammans med 70 g strösocker tills det smält, ca 65 grader.
Sedan ta bort från värmen och vispa med elvisp tills det kallnat.
Smälte ca 20 g mörk choklad i mikron och rörde ner lätt i marängen.
Klickade ut på plåt och gräddade i 130 grader ca 45 minuter.


Och så receptet på moussetårtan.
Många steg men enkla steg.
Ikeas springform på 23 cm med höga kanter var perfekt till denna tårta.
Har du ingen med höga kanter går det att fästa bakplåtspapper eller platsfilm som påbyggnad.
Och så chokladganachen på toppen, se till att den är tillräckligt rinnig fortfarande, tänk på att tårtan är kall. Jag hade för mycket runt mig och hade på den när den var för kall så den stelnade till för snabbt.


TRIPPELMOUSSETÅRTA MED BROWNIEBOTTEN
TILL EN 23 CM SPRINGFORM MED EXTRA HÖGA KANTER

BROWNIE
95 g vetemjöl
55 g kakao
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
110 g smör
220 g strösocker
2 stora ägg, rumstempererade
2 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbara kanter på 23 cm i diameter.
Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver i en liten bunke.
Smält smöret i en gryta på medelvärme. Rör runt då och då.
Tillsätt sockret och rör tills det smält. se till att det inte kokar.
Ta åt sidan och låt svalna.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl emellan.
Tillsätt vaniljpulver och till sist mjölblandningen. Vänd runt med slickepott tills allt är blandat.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 22-24 minuter tills det bara blir några saftiga smulor på provstickan.
Låt kallna helt.


CHOKLADMOUSSE
250 g mellanmörk choklad, fint hackad
420 g vispgrädde
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten

Blanda vatten och gelatinpulver och låt stå och svälla.
Blanda choklad, 200 g grädde och salt i en mikrosäker skål.
Värm på medeleffekt, 30 sekunder i taget, rör om emellan tills allt smält och den blivit jämn.
Låt svalna lite.
Mikra gelatinet några sekunder så det blir rinnande och blanda ner i chokladen.
Vispa resterande grädden till mjuka toppar.
Tillsätt hälften i chokladen och vänd ner med slickepott och sedan resten av grädden.
Jämna ut på brownien och frys i ca 20 minuter tills den är stabil nog för nästa lager.


HALLONMOUSSE
100 g färska hallon och björnbär
50 g frysta, tinade hallon
250 g vit choklad, fint hackad
360 g vispgrädde
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
rosa färg

Blanda vatten och gelatinpulver och låt stå och svälla.
Mixa de tinade hallonen till puré och passera genom sil.
Blanda choklad, puré, 160 g grädde och salt i en mikrosäker skål.
Gör samma som till chokladmoussen.
Tillsätt lite färg.
Häll i formen och tryck ner delade hallon och björnbär och ställ i frysen igen.


VANILJMOUSSE
250 g vit choklad, fint hackad
360 g vispgrädde
4 msk flytande honung
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
1 msk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver

Blanda vatten och gelatinpulver och låt stå och svälla.
Blanda choklad, grädde, honung och salt i en mikrosäker skål.
Gör samma som till de andra lagren.
Tillsätt vaniljen.
Häll i formen och ställ nu i kyl minst 4 timmar.


DEKORATION
120 g mellanmörk choklad, fint hackad
120 g vispgrädde

Värm grädden och häll på den hackade chokladen. Låt stå någon minut och blanda sedan runt till en slät smet med slickepott.

Ta tårtan ur kylen och ur formen, var försiktig så du ser att kanterna följer med överallt.
Lyft över tårtan på ett fint fat.

Häll över chokladganachen och bred över kanten.
Dekorera med bär och t ex hyvlad choklad.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar