tisdag 31 juli 2018

Donuts med glasyr

Hej på er!
Fick frågan på Instagram om recept på dessa donuts som jag gjorde till åttaåringens kalas i söndags så då tänkte jag att det kanske var dags att göra ett nytt inlägg på denna stendöda blogg!

Till själva donutsreceptet använde jag Roy Fares "peanut butter donuts" men då istället för att fylla dom, använde jag ett stansare för att göra ringar. Tror jag köpt den på tantfondant.se om jag inte helt missminner mig.
Glasyren använde jag från ett recept på tasteline.com men det var så otroligt onödigt stor mängd så jag har halverat mängden här.DONUTS 30ST

INGREDIENSER
350 g mjölk, 3% (3,5dl)
15 g jäst
100 g strösocker (1dl + 1 msk)
6 g salt (1 tsk)
110 g ägg (2)
15 g äggula (1)
70 g rumsvarmt osaltat smör
750 g vetemjöl (12,5dl)

1 liter vegetabilisk olja till fritering

Glasyr
40 g smör
3 dl florsocker
2 msk vatten
karamellfärg/pastafärg
strössel

DEG
Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen med mjölken i en hushållsassistent. Tillsätt socker, salt, ägg, äggula, smör och 550 g av mjölet. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet, tillsätt resten av mjölet och arbeta degen på medelhastighet tills den börjar släppa kanterna.
Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, täck med bakduk och låt vila i 20 minuter.
Flytta degen till en mjölad arbetsyta och kavla försiktigt ut den till en ca 1,5 cm tjock platta. Ta med en utstickare, 7-8 cm i diameter, ut 30 runndlar och lägg dom på plåtar med mjölat bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 timme.
Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull med höga kanter. Fritera munkarna i ca 30 sekunder på bägge sidor eller tills de fått fin färg.
plocka upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. låt svalna helt.

Smält smöret till glasyren och låt svalna, blanda ner florsocker, vatten och färg.
Doppa munkarna och strö över strössel. Låt stelna.

KOMMENTARER:
Jag använde en stekgryta till friteringen, den håller värmen bra så det är lättare att hålla den jämn. Den är dessutom vid och rymmer fyra stycken åt gången. För mig behövdes ca 1 minut på varje sida och jag höll det på 180 grader hela tiden.
Ha ett lock nära och även gärna en branfilt ifall olyckan skulle vara framme!
Jag fick munkar över som jag testade att frysa in. Får se om det funkar när det är dags att äta men de som köps i affären kommer frysta färdiga med glasyr och tinas bara upp.


LYCKA TILL!

Idag har jag och barnen varit hos Jenny, Pär och Ester och hälsat på.
Vi träffade även deras lilla kattunge, Alex. Så himla söt.
Det var lika varmt i dag, 31 grader.
Vi fikade ute och jag fick med mig så fina flora-affischer!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar