fredag 15 juli 2016

Tårta - Naked cake








Jag har länge varit sugen på att testa att göra den populära nakna tårtan så när det var dags för mors dag passade jag på.
Var sugen på att testa att spritsa blommor på riktigt. Jag har bara gjort något halvdant försök någon gång tidigare.
Det är en teknik som kräver övning men det var kul och gav snabbt resultat.
Till mors dag hade vi hunnit få rabarber i trädgården och sugen på jordgubbar hade jag hunnit bli med så fyllningarna fick bli rabarber- & jordgubbskompott och hemkokt vaniljkräm.
Riktigt gott till och med i min mun som har lite svårt för tårta.


TÅRTBOTTEN 18 cm form

3 ägg
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl hett vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en bakform och "klistra" dit remsor av bakplåtspapper som går upp en bit ovanför kanten.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt i en bunke.
Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt ner lite lätt.
Tillsätt det heta vattnet och vispa försiktigt lite till tills smeten är jämn och fin.
Häll upp i bakformen. Häll inte bara på samma ställe i formen utan ringla runt.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Håll koll med en sticka. Den ska inte vara kletig.


RABARBERKOMPOTT

300 g rabarber
300 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl ströscoker
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Dra bort lite skal från rabarbern om det är grovt, skölj och skär i små bitar.
Lägg i kastrull tillsammans med de andra ingredienserna.
Låt koka utan lock på medelvärme tills det blir en fast kompott. Rör runt då och då och mosa bitarna lite. Det tar ca 30 minuter att koka. Låt svalna.


VANILJKRÄM (ica.se)

1 vaniljstång
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
3 msk socker
2 äggulor
1 msk majsstärkelse

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg dom i en tjockbottnad kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
Sjud under vispning på svag värme tills det har tjocknat. Låt svalna helt.


ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM

200 g äggvita
300 g strösocker
80 g vatten
450 g smör
2 msk vaniljsocker

Mät upp äggvita i en fettfri bunke, gärna rostfri.
Mät upp socker och vatten i en kastrull.
Skär smöret i små kuber.
Koka upp sockerlagen till 118 grader. Vispa under tiden upp äggvitan till ett skum.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning.
Fortsätt vispa marängen kraftigt tills den blivit sval och tjocknat. Tar minst 5 minuter.
Fortsätt vispa och tillsätt smöret i omgångar samt vaniljsockret.
När allt smör är i kan det se ut som den skär sig en sväng men fortsätt bara vispa så går den strax ihop till en fin smörkräm.
Dela upp smörkrämen i olika bunkar och färga till önskade färger.


MONTERING

Skär tårtbottnen i fyra jämna delar.
Spritsa en kant med smörkrämen på första bottnen. Fyll upp med hälften av rabarberkompotten.
Lägg på nästa bottendel och spritsa likadant med smörkräm och fyll upp med vaniljkrämen.
Lägg på nästa bottendel och upprepa som med den första med rabarberkompotten. Lägg på sista bottendelen och ställ tårtan i kylen några timmar.
Spritsa under tiden blommor. Gooogla till exempel piping flowers eller piping roses så hittar du säkert något du gillar. Välj om du vill låta blommorna stelna innan montering eller om du vill ha dom mjuka. Jag hade mina mjuka men kommer nog låta dom stelna nästa gång.
Nu är det dags att bre på smörkräm så mycket som du önskar för att få just det utseende du vill ha på den.
Montera dit blommorna. Spritsa en klump att sätta blomman på. Spritsa eventuellt lite andra små blommor och blad runt om.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar