söndag 16 december 2012

Hjärttårta







Bakade en snabbtårta emellan konsert, sömn, shopping och jobb.
En sån där som man fixar på två timmar allt som allt.
Fredrics farfar Sigvard fyller 80 år på onsdag så ikväll blev han firad.
Tycker det passar bra med en tårta i form av ett hjärta då.
Eftersom jag jobbade tog Fredric med en bit hem till mig så jag fick smaka. Den blev faktiskt riktigt god. Annorlunda i smakerna.

SAFFRANSTÅRTBOTTEN

4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 pkt saffran (men gärna två)
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl varmt vatten

Vispa ägg, båda sockersorterna och saffran ljust och fluffigt. Vispa försiktigt ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda till sist ner mjölk och vatten. Häll upp i en smord och bröad form på 24 cm. Grädde mitt i ugnen i 175 graders värme i ca 30-40 minuter. Låt kallna. Förbered gärna bottnen någon dag i förväg.

CITRONGRÄDDE

2,5 dl vispgrädde
1 burk robertssons lemoncurd
ca 3-4 msk vaniljkrämspulver

Vispa grädden fast. Vispa ner lemoncurden. Tillsätt vaniljkrämspulvret så blandningen tjocknar till önskad konsistens.

HALLONGRÄDDE

2,5 dl vispgrädde
ca 2,5 dl frysta hallon
2 msk vaniljkrämspulver

Vispa grädden fast. strö över vaniljkrämspulvret och vispa ner tillsammans med de halvfrusna hallonen.

MONTERING

Skär bottnen som ett hjärta och dela den sedan i tre delar. Bred på hallongrädden på det första lagret. Lägg på nästa bottendel. Lägg ut tinade blåbär på den andra bottnen och bred citrongrädden över. Avsluta med sista lagret. Plasta den och låt dra en liten stund i kylen.
Vispa 3-4 dl grädde med 1-2 msk vaniljkrämspulver. Bred detta över tårtan för att snygga till formen.
Kavla ut sockerpasta och täck tårtan med.
Vispa kristyr av äggvita och florsocker och spritsa i önskat mönster.
Pudra över lite florsocker.
FÄRDIG!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar